Error al procesar el archivo SSI

Món sanitari

 

Anna Olivé
Presidenta de la Secció Col·legial de Metges de l'Àmbit Sociosanitari i vocal de la Junta de Govern

L'atenció integrada a la comunitat en la 5a Jornada de Debat Sociosanitari

Durant el debat, es va fer evident la necessitat de portar definitivament a la pràctica l'atenció integral i integrada dels nostres pacients, preferentment a la comunitat

Carme Bassedas, Àngel Mas, Maura Nicolau, Anna Olivé, Pepa Romero i Pau Sánchez en le 5a Jornada de debat Sociosanitari.

La 5a Jornada de Debat Sociosanitari es va celebrar el 16 de novembre de 2016 i va tractar sobre les experiències de quatre equips d'experts multi i interdisciplinaris que desenvolupen el seu treball en bona pràctica col·laborativa i que han demostrat un nivell d'atenció de qualitat, per tal de donar una resposta adequada a les persones en situació de complexitat dins l'entorn comunitari i, fins i tot, en situació de crisi.

En primer lloc, Miquel Àngel Mas, de Badalona Serveis Assistencials, va tractar l'hospitalització domiciliària integral com a alternativa en casos de crisi de salut de malalts grans, per evitar ingressos, facilitar les altes hospitalàries i millorar la seva qualitat de vida. A continuació, Pepa Romero es va centrar en l'atenció continuada al malalt pal·liatiu del PADES Mutuam 24 hores a la ciutat de Barcelona. Carme Bassedas va informar sobre el nou servei d'atenció domiciliària de Psicogeriatria de l'Hospital Mare de Déu de la Mercè, també a Barcelona, per atendre al domicili pacients amb demència i trastorn de conducta disruptiu, evitant hospitalitzacions innecessàries. En quart lloc, Maura Nicolau, de l'Equip d'Atenció a Residències Geriàtriques de l'Alt Maresme, va descriure el perfil de pacients que atenen, com a gestores de casos, en 27 residències geriàtriques del Maresme, així com el seu sistema de treball. Finalment, Pau Sánchez, director del Pla Director Sociosanitari (PDSS), va parlar de política de consens, dels reptes en l'atenció sociosanitària i dels projectes de futur immediat en relació amb l'atenció integrada del pacient, segons els objectius del PDSS 2016-2020.

Durant el debat, es va fer evident la necessitat de portar definitivament a la pràctica l'atenció integral (holística) i integrada (amb accés ràpid i adequat en cada moment al recurs més adient, tant social com sanitari) dels nostres pacients, preferentment a la comunitat. D'aquesta manera, podrem posar el pacient de manera efectiva al centre del sistema i apoderar-lo per tal que pugui prendre decisions sobre com vol ser atès, quan, on i per qui. Ens caldrà treballar multi i interdisciplinàriament, en equip i en xarxa, amb formació i informació acurada i amb dotació suficient per poder portar els equips hospitalaris als domicilis. Els equips també s'hauran d'apoderar per optimitzar les seves actuacions, i caldrà garantir l'accés a la Història Clínica Compartida de Catalunya (HCCC) per tal de poder actualitzar els Plans d'Intervenció Individualitzat i Compartit (PIIC) i elaborar unes acurades Planificacions de Decisions Anticipades (PDA) que estiguin a l'abast de qualsevol professional que hi pugui intervenir.

Finalment, es va considerar fonamental que els recursos socials s'agilitzin i es financin adequadament per afavorir les millors prestacions en aquest sentit, amb la conseqüent descongestió de les unitats d'atenció intermèdia, com també les d'hospitalització de llarga estada.

Cap àmbit sanitari té l'exclusiva a l'hora de tractar les persones. Per a una atenció d'excel·lència, ens cal respectar-nos entre nosaltres però, principalment, respectar els nostres pacients, que no són propietat de ningú, només d'ells mateixos.


Error al procesar el archivo SSI