Miquel Bruguera
Director de la Unitat d'Estudis
Acadèmics
La preservació de la història i de la memòria de la professió
Preservar la memòria de la professió i aprofundir en el coneixement de la història de la medicina i dels seus principals professionals ha marcat l'acció de la Junta de Govern. L'any 2017 s'ha homenatjat el doctor Joaquim Piñol i Aiguadé i, amb ell, l'Escola Catalana de Dermatologia.
Galeria de Metges Catalans
La Galeria de Metges Catalans és un projecte iniciat l'any 2012 per honorar els metges que més han contribuït al manteniment i la millora de la salut dels catalans, tant en activitats de caràcter científic i docent com en el terreny assistencial. També per reconèixer aquells professionals que han destacat en alguna altra activitat, ja sigui intel·lectual, com en la botànica, l'arqueologia, la literatura, en el món de l'esport o en la vida social o política del nostre país.
La Galeria exigeix un treball continuat d'identificar metges i metgesses que mereixen ser destacats i fer-ne la biografia, una activitat que no sempre és fàcil, ja sia perquè n'hi ha poques dades disponibles o perquè n'hi ha tantes que s'ha de fer la feina de resumir- les. Finalment, s'ha d'inventariar l'obra publicada i buscar fotografies que ens il·lustrin la vida del personatge.
L'any 2017, s'han incorporat 116 noves entrades al web que, afegits als 583 que ja hi eren, fan que acabem l'any amb gairebé 700 metges biografiats.
La nadala sobre termes romanes a Catalunya
La nadala d'enguany tenia dos objectius: recordar el ric passat arqueològic que ens deixaren els romans en forma de banys i termes per tot el territori català i facilitar al lector curiós una petita guia de viatge que l'estimuli a visitar aquesta part del patrimoni arqueològic i històric de Catalunya.
Amb la lectura d'aquesta nadala, el lector pot fer un viatge al passat. Aprendre com eren les termes que els romans comencen a construir en viles i ciutats, conèixer com funcionaven i descobrir què hi anaven a fer els seus visitants. D'algunes en queden poques restes, però d'altres se'n conserva una part important que ens permet fer-nos una idea clara de com eren quan es van construir. Malauradament, també constatem el que queda per fer en el camp de la seva museïtzació.
L'examen del termalisme romà del nostre país és també una mirada a la necessitat de conservar la salut amb una activitat que, a més de beneficis per al cos, comporta una faceta lúdica i d'esbarjo social.
Les exposicions del Museu d'Història de la Medicina de Catalunya al CoMB (2011-2017)
Si la relació del Col·legi de Metges de Barcelona amb el Museu d'Història de la Medicina de Catalunya (MHMC) és fecunda des de fa anys, només és per una raó: el compromís institucional per aprofundir en el coneixement de la història de la medicina a Catalunya. Les fórmules emprades han estat diverses: anys commemoratius, nadales, galeria de metges catalans, exposicions, publicacions, sessions d'homenatge, col·laboracions amb altres mitjans i institucions, etc. Com a resultat d'aquesta relació simbiòtica, molts professionals de la medicina i nombrosos familiars de metges i metgesses han col·laborat de diferents maneres a l'engrandiment i comprensió d'aquest patrimoni.
Des de l'any 2002, el Col·legi ha patrocinat un total de 29 exposicions executades pel MHMC i, un cop reformat l'espai d'exposicions, el 2011, les exposicions han pogut viatjar a d'altres espais. Hem volgut recordar tot aquest treball mitjançant una exposició que recull les portades i alguns dels objectes de les exposicions executades entre 2011 i 2017. Es tracta, per tant, d'un reconeixement que fem des del MHMC al nostre patró principal, el CoMB, com a responsable davant dels seus col·legiats i dels seus familiars, pel seu compromís amb el patrimoni i amb la història de la medicina catalana.