Error al procesar el archivo SSI

Innovació, tecnologia i comunicació

 

Mireia Sans
Vocal de la Junta de Govern (2014-2018). Presidenta de la Secció Col·legial de Metges e-Salut

Recomanacions als professionals sobre l'ús de les xarxes socials

Els models de comunicació han canviat i modulen la relació metge-pacient, que ha transcendit la consulta i ha passat a ser a la xarxa o en forma virtual.

La Secció de Metges e-Salut vam organitzar la sisena jornada #salut20comb sobre La pràctica mèdica al segle XXI: Tecnologia i humanisme en el marc de la 1a fira Healthio d'innovació sanitària, en la qual es va mostrar l'enorme esforç que estan fent els hospitals, els centres d'atenció primària i els emprenedors per portar millores tecnològiques als pacients i als mateixos professionals. En aquesta Jornada vàrem reflexionar sobre la qualitat de la informació en salut a la xarxa, la formació dels professionals i el nou rol del metge en la pràctica mèdica d'aquest segle, destacant de cada taula:

• Passat, present i futur de les acreditacions sobre la informació sanitària. Es va constatar que és impossible controlar la veracitat i qualitat de tot allò que es publica a la xarxa. Malgrat això, des de fa més de quinze anys, a través del programa Web Mèdic Acreditat (WMA), el Col·legi de Metges de Barcelona vetlla perquè els webs que depenen de metges compleixin un codi ètic i de qualitat que ofereixi al ciutadà seguretat i fiabilitat quan s'informa a través de la xarxa.

• La formació dels metges al segle XXI: Acreditació i reacreditació. Pel que fa a la formació del metge hi va haver acord en el sentit que cal adaptar la formació dels estudiants a allò que després es trobaran a la realitat: treball en equip, habilitats comunicatives. A més, es va considerar que l'examen MIR s'hauria d'actualitzar per avaluar aspectes que van més enllà dels coneixements tècnics.

La metgessa i el metge del segle XXI. En el debat es va constatar que els metges i els altres professionals de la salut s'enfronten a reptes que fa anys eren impensables. Els models de comunicació han canviat i modulen la relació metge-pacient, que ha transcendit la consulta i ha passat a ser a la xarxa o en forma virtual, sense la presència física.

És per aquesta darrera reflexió que a la nostra Secció vam col·laborar, conjuntament amb la Comissió Deontològica i l'assessoria jurídica, en l'elaboració del document del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya Recomanacions sobre l'ús d'informació mèdica i l'exercici de llibertat d'expressió a les xarxes socials, un document per traslladar als professionals recomanacions que els orientin en l'ús de la informació mèdica i de l'exercici de la llibertat d'expressió a les xarxes socials. S'inclou un decàleg amb les recomanacions bàsiques per a l'ús de les xarxes socials adreçat als professionals.

El Col·legi de Metges de Barcelona vetlla perquè els webs que depenen de metges compleixin un codi ètic i de qualitat

Accés al document del CCMC amb recomanacions sobre l'ús de les xarxes socials.


Error al procesar el archivo SSI