Elvira Bisbe
Vicepresidenta del CoMB
Àngels Escorsell
Vocal de la Junta de Govern
Pla d'acció adaptat al col·lectiu mèdic per avançar en la conciliació laboral i personal
Les dones metgesses són les que s'acullen majoritàriament a les mesures de conciliació i, per tant, són penalitzades pel que fa a les seves retribucions econòmiques i al seu progrés professional.
Des de la Junta de Govern del Col·legi de Metges de Barcelona considerem prioritari donar resposta a les necessitats de conciliació de la vida laboral i personal del col·lectiu, per garantir, tant el benestar emocional dels professionals, com la qualitat de l'atenció que donen als seus pacients. Per aquest motiu, el mes de març, la Junta de Govern del Col·legi vam presentar en roda de premsa el document La conciliació de la vida laboral, familiar i personal de metges i metgesses. Propostes i pla d'acció.
En aquesta publicació s'inclouen dades sobre les grans dificultats que té el col·lectiu per compaginar la vida professional amb altres àmbits, especialment amb la cura dels fills, i s'analitza i estudia la manera de fer compatible el desenvolupament professional dels metges i metgesses amb la seva vida familiar i personal. D'altra banda, i en aquest sentit, es proposa també a l'Administració, les patronals i les organitzacions sindicals un conjunt de mesures adaptades a les especificitats del col·lectiu mèdic. Segons dades de l'estudi, més del 60 % dels professionals (tant homes com dones) de 30 a 49 anys tenen moltes dificultats per compaginar la seva feina amb l'atenció i cura dels fills. Malgrat que les dificultats per conciliar són igualment expressades per homes i dones, la realitat és que són les dones metgesses les que s'acullen majoritàriament a les mesures de conciliació i, per tant, les que es veuen penalitzades pel que fa a les seves retribucions econòmiques i al seu progrés professional. L'objectiu és aportar solucions per a homes i dones, ja que conciliar és una necessitat i una responsabilitat compartida.
Pla d'acció
Aquestes solucions passen per mesures
com promoure el treball per objectius i
eliminar la cultura del presentisme, actuar
sobre la precarietat laboral, potenciar el teletreball
o establir bancs d'hores. És també
important mantenir el volum d'ajuts per a
la conciliació i la cura de familiars dependents
que atorga el Col·legi de Metges a
través del seu Programa de Protecció Social.
I, finalment, cal que establim canals de
comunicació amb Administració, patronals
i sindicats i abordem la problemàtica d'una
manera especifica, amb accions com:
• Elaborar plans de conciliació a les organitzacions
sanitàries.
• Promoure el funcionament per unitats
de gestió.
• Crear una Xarxa de Dones Metgesses
que faciliti suport i assessorament en
matèria de conciliació i desenvolupament
professional.
• Fer públic un banc de bones pràctiques
que permeti donar a conèixer i
compartir experiències d'èxit sobre
conciliació.