Error al procesar el archivo SSI

Món sanitari

 

Anna Olivé
Vocal de la Junta de Govern. Presidenta de la Secció de Metges de l'Àmbit Sociosanitari i
vocal de la Secció de Metges de Residències Geriàtriques

L'activitat dels metges de l'àmbit sociosanitari

Durant el 2017, a la Secció de Metges de l'Àmbit Sociosanitari hem treballat sobre els següents temes:

Les restriccions de moviments de persones institucionalitzades

L'octubre de 2016, es va presentar al Parlament de Catalunya una proposta de resolució sobre les contencions mecàniques aplicades a usuaris ingressats en centres de l'àmbit residencial i sociosanitari per limitar els seus moviments. Un grup del Parlament de Catalunya es va posar en contacte amb la Junta de Govern del CoMB sol·licitant la nostra supervisió i suggeriments, ja que hi havia l'oportunitat de presentar una proposta de transacció per millorar el text. Feta la valoració de la primera proposta i assolit l'acord en el primer paràgraf plantejat inicialment, es van afegir els dos punts següents, seguint l'assenyalat al Quaderns de la Bona Praxi 32 del CoMB, de tal manera que, finalment, el text presentat va quedar amb el següent redactat:

El Parlament de Catalunya insta el Govern de la Generalitat a:

1. Impulsar un estudi amb l'acord dels professionals del sector per a l'elaboració d'un protocol obligatori i comú per a tots els centres catalans (públics, privats i concertats) on es reguli i s'estableixi la justificació, les normes, els materials homologats, el procediment i l'avaluació posterior que cal seguir en els casos de contenció mecànica o immobilització de pacients/interns, als centres geriàtrics i sociosanitaris.

2. Recordar que la contenció física és sempre un tractament mèdic que ha d'indicar un metge, que es fa de manera excepcional en situacions clíniques molt justificades, que es documenten a la història clínica i que està protocol·litzat pels col·legis professionals i que, com qualsevol acte mèdic, està subjecte a la bona praxi, a l'ètica mèdica i a la legislació vigent relacionada.

3. Instar l'Administració a mantenir, respectant en tot moment les prescripcions facultatives, un control estricte d'aquestes prescripcions i que siguin sancionats els centres on no es facin sota indicació i supervisió mèdica, com també on no s'utilitzin contencions homologades, i eradicar així els casos de mala praxi i l'alarmisme social.

El 13 d'octubre de 2016, la transacció es va assumir i això va permetre que la proposta final fos aprovada per unanimitat pel Parlament, amb un reconeixement especial per a tota la bona feina feta pels professionals de l'àmbit sociosanitari i residencial. A principis del 2017, es va transposar a una llei presentada al Congrés dels Diputats en el mateix sentit, mantenint el contacte per a qualsevol altra col·laboració en aquest o altres aspectes relatius al nostre sector professional.

L'atenció del pacient al final de la vida

La segona taula de la 17a Jornada d'Estiu de la Professió Mèdica, celebrada a Puigcerdà el juliol de 2017, en el marc de la Universitat d'Estiu de la Universitat Ramon Llull, la va moderar el president de la Comissió de Deontologia, Josep Terés. El debat va aplegar diferents experts que han participat en l'elaboració d'un document del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya sobre l'atenció al pacient al final de la vida. En una de les ponències, en la qual vaig participar com a presidenta de la Secció de Metges de l'Àmbit Sociosanitari, vaig explicar que el document té l'objectiu de donar resposta al compromís dels professionals envers els pacients en situació de final de vida (compromís fet públic de manera explícita al 3r Congrés de la Professió Mèdica de Catalunya), tot revisant allò que s'està fent en aquest àmbit per tal de fer propostes de millora i defensant una aposta clara per l'atenció integrada, les decisions anticipades i compartides i la implicació de tots els professionals, al marge de la seva especialitat.

Van completar la taula Xavier Gómez-Batiste, director de la càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic-UCC; Esther Limón, metgessa de família i membre de la junta de la Societat Espanyola de Cures Pal·liatives (SECPAL), i Marco Inzitari, director assistencial, de recerca i docència del Parc Sanitari Pere Virgili. Els experts van recordar la importància de l'atenció integral i integrada al final de la vida, amb especial incidència en la necessitat de planificar decisions anticipadament, amb el pacient i la família. Van insistir que l'atenció al final de la vida no es limita a les últimes setmanes i que cal disposar d'eines que permetin predir i valorar quina és l'opció terapèutica més adequada en cada cas.

Malauradament, amb motiu del referèndum de l'1-O, ens vam veure obligats a planificar per al segon trimestre de 2018 la 6a Jornada de Debat Sociosanitari per analitzar l'evolució del sector, que finalment s'ha celebrat el 10 de maig de 2018.




Error al procesar el archivo SSI