Error al procesar el archivo SSI

MIQUEL BRUGUERA | Director de la Unitat d'Estudis Acadèmics

L'empremta dels professionals del passat en els metges d'avui


La medicina de Catalunya sempre ha gaudit de gran prestigi. Amb la finalitat d'aprofundir en la memòria de tants professionals brillants, el Col·legi ha continuat amb la tasca de recordar les seves aportacions

Pàgina web commemorativa dedicada al Dr. Jordi Perelló. | Galeria de Metges Catalans.

L'any 2018, Any Dr. Jordi Perelló

La decisió de commemorar el centenari del naixement del doctor Jordi Perelló es va prendre per recordar un personatge extraordinari i polifacètic, que va ser el creador de la foniatria, una subespecialitat de l'otorrinolaringologia (ORL) i, a més, va ser un publicista i un historiador de la seva especialitat; un bibliòfil amb una biblioteca on hi havia tots els llibres i les revistes dedicades a l'ORL que s'havien editat; un músic; un escalador i un poliglot amb amics arreu del món. Un home d'una capacitat física i intel·lectual considerable que era capaç de fer de tot i fer-ho bé.

Amb la figura del doctor Perelló hem volgut també homenatjar l'otorrinolaringologia catalana, que compta amb figures de gran categoria científica, com els doctors Botey, Suñé, Pulido, Abelló, Roca de Viñals, Prades, Casadesús i Salvà, entre d'altres.

El primer acte de "l'any Dr. Perelló" es va celebrar a la sala d'actes del Col·legi, el 5 d'abril de 2018, en el qual van intervenir els doctors Jacint Corbella, Montserrat Bonet i Enric Perelló. El mes de juny es va fer un altre acte al Col·legi Oficial de Logopedes de Catalunya, on van intervenir Begonya Torres, Montserrat Bonet, Caterina Perelló i Josep M. Vila. Finalment, a l'octubre, aquests ponents van participar en un tercer acte a l'Escola Superior de Música.

Begonya Torres va ser la comissionada pels actes de l'"Any Dr. Perelló", i va participar en l'elaboració de l'exposició sobre la seva figura i l'otorrinolaringologia catalana que va coordinar el director del Museu d'Història de la Medicina de Catalunya i doctor en Història, Alfons Zarzoso.

Galeria de Metges Catalans i nadala sobre metges i esport

Els 127 personatges que hem incorporat l'any 2018 a la Galeria de Metges Catalans fan que al final d'aquest any hi tinguem un total de 827 metges. El criteri per afegir noves entrades ha estat el mateix de sempre: metges que hagin destacat per alguna qualitat especial en l'exercici de la seva professió o en alguna activitat de caràcter social, cultural o política, que els fessin apreciats per la societat de la seva època.

Aquest any hem inclòs cinc metgesses, les doctores Teresa Bracons, Elena Chabás, Carme Diaz, Serafina de Palma i Francesca Surós; dos metges jueus de l'època medieval, Cresques Elias i Bonastruc ça Porta, i tres metges que van ser esportistes d'elit quan eren joves, el porter de l'Espanyol Alberto Martorell, i dos jugadors del Barcelona, Carles Comamala i Mario Cabanes.

 

L'esport ha estat el motiu de la nadala de 2018. S'hi han recollit tots els metges presents en la Galeria que havien destacat com a esportistes en la seva joventut o bé havien estat dirigents de clubs esportius o metges de l'esport.

Nadala dedicada a Metges i esport en el passat.

 

Cent anys de la grip espanyola de 1918 i exposició sobre l'aportació de Catalunya a la història de la penicil·lina

El 22 d'octubre de 2018 es va celebrar un acte, per recordar la grip de 1918, causant d'una gran mortalitat a tot el territori espanyol. Els doctors Ferran Moraga-Llop i Antoni Trilla van revisar els aspectes epidemiològics; el periodista Lluís Martínez va exposar la repercussió de l'epidèmia a la premsa; la doctora Laura Izquierdo va analitzar el context social i econòmic i Miquel Bruguera va abordar la resposta dels metges a l'epidèmia.

El 19 de novembre es va presentar el llibre dels doctors Jordi Almirall i Xavier Granero L'aportació de Catalunya a la història de la penicil·lina. 75 anys de l'obtenció d'una penicil·lina catalana, seguit d'una exposició sobre aquest tema. A través de sis grans panells s'explica breument la història del descobriment d'aquest antibiòtic, centrant-se en el que va succeir a Barcelona fa 75 anys. Quan la penicil·lina estava bloquejada a Anglaterra durant la Segona Guerra Mundial, un grup de científics catalans liderats per Pere González Juan la van produir de manera artesanal, cosa que va permetre que molts catalans fossin tractats amb aquest antibiòtic quan ningú a la resta d'Europa en podia disposar.

Museu d'Història de la Medicina de Catalunya

El Museu d'Història de la Medicina de Catalunya ha organitzat l'últim congrés de l'European Association of Museums of the History of Medical Sciences (EAMHMS) amb el títol "Beyond the Museum Walls. Medical Collections and Medical Museums in the 21st Century". Més d'un centenar de participants procedents d'arreu del món van discutir, a finals de setembre, sobre estratègies de comunicació per arribar a tots el públics i van presentar diferents exposicions basades en la preservació i l'ús del patrimoni mèdic.

 


Error al procesar el archivo SSI