Notícies

El Programa d’Atenció Integral al Metge Malalt (PAIMM) del CoMB, una referència a Argentina

Buenos Aires i Rosario celebren el desè i cinquè aniversari dels seus respectius programes, inspirats en el model de Barcelona

El president i el secretari del CoMB van assistir als actes de celebració, on les tres institucions van anunciar futures col·laboracions 

El president i el secretari del CoMB, Jaume Padrós i Gustavo Tolchinsky, han viatjat aquest estiu a Argentina, convidats pels col·legis de metges de Buenos Aires i de Rosario per celebrar la consolidació i bons resultats dels programes d’atenció al metge malalt que les dues corporacions duen a terme i que, en ambdós casos, es van inspirar en el model del PAIMM del CoMB. 

El Colegio de Médicos de la Provincia de Buenos Aires, Distrito III va engegar el Programa de Atención en Salud Mental al Médico (PASMME) ara fa deu anys. Per la seva banda, el Colegio de Médicos de la Provincia de Santa Fe Segunda Circunscripción (on s’ubica la ciutat de Rosario) va posar en marxa el Programa de Atención Profesional (Pro.A.Pro) cinc anys més tard. Tant els responsables de les dues corporacions argentines, com el president del CoMB, es van comprometre a buscar noves vies de col·laboració que els permetin compartir experiències i anar més enllà en la cura del metge malalt.




El model del PAIMM, gràcies al qual, des de l’any 1998, s’han atès més de 2.000 metges catalans amb patologia mental i/o addiccions, ha esdevingut una experiència de referència internacional, tal com va recordar el doctor Daniel Alonso, fundador juntament amb els doctors Alejandro Verger i Silvia Bentolila, del programa PASMME del col·legi de Buenos Aires. “Fins fa deu anys, nosaltres només fèiem la defensa del metge que es trobava en situació crítica per assetjament laboral i judicial. Fins que vam conèixer un sistema que ens va semblar increïble i que duien a terme els col·legues de Catalunya. Ens vam posar en contacte amb ells i ens van obrir les portes perquè coneguéssim el seu programa en profunditat”, explica Alonso.

Per la seva banda, la presidenta del col·legi de la província de Santa Fe, la doctora Sonia Martorano, va destacar el carácter “pioner” del CoMB a l’hora de plantejar el PAIMM com un programa que “cuida el metge per garantir que atendrà els seus pacients en les millors condicions”.

De moment, Buenos Aires i Rosario són els dos únics col·legis d’Argentina amb programes similars al PAIMM. “És molt emotiu poder ajudar un col·lega a tornar a la feina i a la vida familiar”, va afirmar el president del col·legi de Buenos Aires, Mauricio Eskinazi. “L’experiència no té preu. Per això, és fonamental aconseguir arribar a tot el país, perquè els resultats aconseguits tenen repercussió social”, va afegir.

Durant la seva intervenció, Jaume Padrós va recordar que “tots podem emmalaltir”, però també va admetre que “els metges no es comporten com la resta de la població quan estan malalts”. Padrós va insistir en la importància de disposar de programes rehabilitadors que ajudin els professionals a superar la malaltia i a exercir en plenes facultats i, alhora, que permetin limitar l’exercici en els casos en què això no sigui possible. “Cal fer-ho de manera rigorosa i la nostra experiència demostra que és posible obtenir bons resultats”. Padrós també va recordar que “cuidar els que cuiden” és una responsabilitat de salut pública i, com a tal, ha de comptar amb el suport de les administracions.

Més informació