Notícies

Comunicat del GCMSC sobre la revacunació contra la Covid-19

Recomanacions del GCMSC sobre la revacunació contra la COVID-19

El Grup Col·laboratiu Multidisciplinari per al Seguiment Científic de la COVID-19 (GCMSC) ha fet públic un comunicat sobre la campanya de revacunació contra la COVID-19 que comença a partir de l'última setmana de setembre.

Per què és necessària la revacunació contra la COVID-19?

Tot i que l'OMS ha declarat el final de l’emergència sanitària de la COVID-19, el virus continua circulant i les persones grans i aquelles amb malalties de base continuen en risc de patir formes greus de la infecció. Aquestes persones s’han de revacunar periòdicament per les raons següents:

  • L’efectivitat de les vacunes disminueix amb el temps a causa de la pèrdua progressiva d'anticossos protectors.
  • Noves variants emergeixen amb una major capacitat d'escapar-se de la protecció vacunal, especialment davant la infecció i la malaltia lleu, però també contra l'hospitalització i la mort.
  • Les vacunes adaptades a les noves variants incrementen la immunitat davant d'aquestes i, per tant, ofereixen una major protecció.

Quines vacunes COVID-19 s’administraran en aquesta campanya?

A l'abril de 2024, l'Agència Europea de Medicaments (EMA) va recomanar l'ús de vacunes basades en la variant JN.1 o els seus derivats (KP.2) per a la campanya de vacunació 2024/2025. Hi ha quatre tipus d'aquestes vacunes COVID-19 actualitzades:

  • Les vacunes d'ARNm de Pfizer i Moderna, basades en la proteïna Spike de la variant JN.1 i KP.2, respectivament; totes dues ja aprovades per l’EMA.
  • Les vacunes de proteïnes recombinants de Novavax i Hipra, basades en la proteïna Spike (o un fragment d’aquesta) de la variant JN.1, que estan pendents d’aprovació.

A Espanya, és probable que s’utilitzi principalment la vacuna d'ARNm de Pfizer en aquesta nova campanya de vacunació.

Protegeixen contra noves variants que puguin sorgir?

De fet, ja han sorgit noves variants des que l'EMA va emetre les seves recomanacions. Per exemple, la variant KP3.1.1 és una de les que més circula actualment, i la XEC encara té una prevalença baixa, però està augmentant ràpidament. Assaigs en laboratori indiquen que les vacunes actualitzades (contra JN.1 o KP.2) continuen sent eficaces davant d'aquestes noves variants. És important recordar que, més que evitar la infecció, aquestes vacunes són especialment útils per prevenir l'hospitalització i la mort, així com per reduir el risc de desenvolupar un Covid persistent.

Qui s'hauria de vacunar?

A Espanya, es recomana la vacuna actualitzada contra la COVID-19 per a les poblacions següents:

  • Persones de 60 anys o més.
  • Persones de 5 anys o més institucionalitzades en centres per a discapacitats, residències o institucions tancades.
  • Persones majors de 12 anys si presenten factors de risc com immunosupressió, càncer, diabetis, obesitat mòrbida, malalties cròniques cardiovasculars, neurològiques, hepàtiques o respiratòries (consulteu aquest document per a la llista completa de condicions de risc).
  • Embarassades en qualsevol trimestre de gestació.
  • Persones que conviuen amb aquelles que tenen factors de risc (vegeu llista completa aquí) i convivents amb persones grans.

En la població infantil (entre 6 mesos i 12 anys), es recomana la vacunació només per a aquells amb patologies d'alt risc de COVID greu i als seus convivents.

També es recomana la vacunació a:

  • Personal de centres i establiments sanitaris.
  • Persones que treballen en serveis públics essencials (vegeu llista completa aquí).

Tenint en compte la immunitat adquirida i la situació epidemiològica actual, no es considera necessària la vacunació en la resta de la població.

Quan m'hauria de vacunar?

La campanya de vacunació començarà a partir de l'última setmana de setembre a les residències geriàtriques, per a persones de més de 80 anys, embarassades i persones amb malalties greus. Durant el mes d'octubre s’iniciarà la vacunació per a la resta de la població.

Es recomana deixar passar almenys tres mesos després de l’última dosi o infecció.

Em puc vacunar contra la grip i la covid al mateix temps?

Sí. Administrar totes dues vacunes el mateix dia és possible i recomanable, i no suposa cap risc addicional. Es recomana vacunar-se contra la grip i la COVID-19 a totes les poblacions esmentades anteriorment. La vacuna antigripal sola es recomana també per a altres poblacions (vegeu llista aquí).

* Grup Col·laboratiu Multidisciplinari per al Seguiment Científic de la COVID-19 (GCMSC): Julià Blanco, Silvia de Sanjosé, Josep M Miró, Quique Bassat, Magda Campins, Robert Güerri, Carles Brotons, Juana Díez, Mireia Sans, Olga Rubio, Adelaida Sarukhan. Amb el suport d’Antoni Plasència y Josep M Antó.

 

Més informació

Comunicat del GCMSC sobre la revacunació contra la COVID-19