Notícies

Jornada al CoMB sobre l’aplicació de la tecnologia dels bessons virtuals en medicina. Disponible el vídeo de la sessió íntegra

Jornada al CoMB sobre l’aplicació de la tecnologia dels bessons virtuals en medicina. Disponible el vídeo de la sessió íntegra

El Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB), el Grup Interdisciplinari de Professionals vinculats a la Salut (GIPS) del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC), ELEM Biotech i Barcelona Supercomputing Center (BSC) van organitzar el passat 15 de febrer la jornada 'Virtual Human Twins: la primera generació de bessons virtuals entra en la medicina', emmarcada en la Health Innovation Week que promou Biocat. A la sessió es va analitzar el potencial d’aquesta tecnologia per a la millora de la salut de les persones, així com les barreres per a la seva implementació.

Els bessons virtuals són representacions digitals d'un objecte, procés o servei físic que permeten desenvolupar-les i fer-ne proves d’una forma més ràpida, segura i econòmica del que ho seria a  la vida real. En medicina, un bessó virtual és un conjunt de dades o dataset d’un pacient o població amb un model computacional al darrere que permet fer anàlisis i prediccions i servir de suport al metge per prendre decisions. Així doncs, es podria aplicar a la medicina de precisió per millorar diagnòstics o tractaments, tal com va explicar la directora de l'Àrea d'Innovació i Emprenedoria del CoMB, membre de la comissió gestora del GIPS i coordinadora del grup de treball d'Emprenedoria, Georgina Sorrosal

La jornada va començar amb dues conferències per situar el tema: ‘Virtual Humans Twins’: des del genoma fins a la cèl·lula, a càrrec del director del Departament Ciències de la Vida del Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS), Alfonso Valencia; i 'Virtual Humans Twins’: des del teixit fins el sistema, a càrrec del CTO d'Elem Biotech (spin-off del BSC-CNS ), Mariano Vázquez. Ambdós experts van presentar els principals avenços científics desenvolupats en el BSC-CNS i Elem Biotech en matèria de bessons digitals aplicats a la salut: el desenvolupament i optimització de noves teràpies, la personalització de tractaments o el desenvolupament d’assajos clínics in silico -a través de la simulació computacional- en poblacions virtuals. 

Valencia va reconèixer que la introducció dels bessons virtuals és "un projecte a futur" on el principal repte rau en "accelerar el procés" per disposar de bessons virtuals complets o parcials l’abans possible. Ara bé, en els darrers mesos s’ha viscut una activació important a partir que, a finals de 2022, l’Administració d'Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA) aprovés "una iniciativa i una sèrie de mesures per poder substituir almenys una primera part dels assajos preclínics per models computacionals", va assegurar Valencia. 

D'altra banda, segons Vázquez, els bessons virtuals ja són "més ciència que ficció” i en va mostrar exemples concrets que s’estan treballant a Elem Biotech, com, per exemple, estudis sobre la determinació del rang segur d'una dosi de medicació a través de la generació d'una població virtual o l’avaluació del funcionament de dispositius mèdics dins del cos a través de simulacions.

Tot seguit es va celebrar una taula rodona sobre les tendències i dificultats per a l'arribada dels bessons digitals a la pràctica clínica, moderada per la membre de la comissió gestora i coordinadora del grup de treball del GIPS d'Emprenedoria i cofundadora i CEO de MTS Tech, Maria Visa. En el seu torn, Alfons Valencia va posar el focus en la necessitat de disposar d'instruments tecnològics públics i potents per treballar amb un gran volum de dades complexes. Mariano Vázquez es va centrar en com cal implementar aquesta tecnologia per arribar a un usuari final que bé podria ser un metge, un bioenginyer, una companyia farmacèutica o un organisme regulador. Per la seva banda, la cofundadora d’Asabys Partners, Clara Campàs, va explicar l'interès que generen tecnologies semblants en els inversors especialitzats del sector sanitari. Finalment, la membre del GIPS, directora CAP Comte Borrell i presidenta de la Secció Col·legial de Metges e-Salut del CoMB, Mireia Sans, va reflexionar sobre l'aplicabilitat dels bessons virtuals dins del sistema sanitari català i, en concret, de l'atenció primària.   

Podeu accedir al vídeo complet de la jornada i a cada intervenció aquí