Notícies

Josep Baselga, Manel Esteller i Joan Massagué reben el XXVIII Premi Internacional Catalunya

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va lliurar, el passat 25 d’octubre, la distinció del XXVIII Premi Internacional Catalunya als doctors Josep Baselga, Manel Esteller i Joan Massagué per “la seva revolucionària tasca, especialment en la recerca oncològica, amb la qual han contribuït significativament a l’avenç de la biomedicina mundial”.

Tres investigadors catalans que han revolucionat la recerca oncològica internacionalment 

El jurat ha volgut destacar que es tracta d’un reconeixement no només a l’excel·lència científica, sinó també a la medicina com a servei, que busca alleujar i confortar el patiment humà que deriva de la malaltia. Els doctors Josep Baselga, Manel Esteller i Joan Massagué han combinat procediments clàssics amb noves tecnologies, com la biologia computacional o la bioimatge, per dur a terme avenços espectaculars en el coneixement del càncer. Avenços que s’orienten cap a una medicina oncològica de més precisió, gràcies a descobriments sense precedents en la genòmica, la immunologia i el tractament personalitzat de la malaltia. Líders en la classificació dels investigadors biomèdics més citats a la literatura científica, han estat reconeguts entre els científics més influents del món i han jugat un paper clau en la creació i promoció de centres d’investigació pioners.


El Dr. Padros, convidat a l'acte de lliurament 
del XXVIII Premi Internacional Catalunya amb els tres guardonats

Josep Baselga (Barcelona, 1959) és doctor en medicina i va començar la seva carrera professional als Estats Units el 1986, primer a la State University de Nova York i després al Memorial Sloan-Kettering Cancer Center de la mateixa ciutat. De 1996 a 2010 va presidir el Servei d’Oncologia Mèdica i va dirigir el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) de Barcelona. L’any 2010 es va incorporar al Massachusetts General Hospital Cancer Center, a Boston, on va dirigir la Divisió d’Hematologia/Oncologia, tasca que va compaginar amb la de professor de medicina a la Universitat de Harvard. Des de 2013, és el director mèdic del Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, a Nova York.

Manel Esteller (Sant Boi de Llobregat, 1968) és doctor en medicina. Va ser investigador convidat a la Universitat de St. Andrews, a Escòcia, i va continuar els estudis postdoctorals a la Universitat Johns Hopkins, a Baltimore, als Estats Units. De 2001 a 2008 va liderar el Laboratori d’Epigenètica del Càncer del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO), a Madrid. Des de 2008 dirigeix el Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Bellvitge (IDIBELL), a l’Hospitalet de Llobregat, i el Grup de Recerca en Epigenètica del Càncer. És així mateix professor a la Universitat de Barcelona i a la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA).

Joan Massagué (Barcelona, 1953) es va doctorar en bioquímica i l’any 1979 va continuar el estudis postdoctorals a la Universitat de Brown, a Providence, als Estats Units. Es va incorporar com a professor de bioquímica a la Universitat de Massachusetts, on va col·laborar  fins al 1989, quan va esdevenir investigador a l’Institut Mèdic Howard Hugues i director del Departament de Biologia Cel·lular i Genètica al Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, a Nova York. Des de 2014 n’és el director científic. És en aquest centre on desenvolupa principalment la seva activitat investigadora, centrada en l’estudi de la metàstasi.

El Premi Internacional Catalunya
El Premi Internacional Catalunya, creat per la Generalitat el 1989, es concedeix anualment a aquelles persones que han contribuït decisivament amb el seu treball creador a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món. L’any passat va ser guardonada amb el Premi l’antropòloga i primatòloga britànica Jane Goodall.