Notícies

La comunitat mèdica europea es reuneix per reflexionar sobre la resiliència dels professionals

Barcelona ha estat el punt de trobada de la comunitat mèdica europea per debatre sobre com millorar la salut dels metges en la conferència bianual de la European Association for Physicians Health (EAPH) sota el títol “Doctors’ Resilience. Building European Networks Through Research And Practice”. La Fundació Galatea és membre fundador de la EAPH i ha hostatjat aquesta conferència, que ha tingut lloc el 19 i 21 d’abril a l’Hotel Gallery.


El tema central de la trobada ha estat la resiliència, entesa com la capacitat de sobreposar-se a situacions adverses i períodes de dolor emocional i aprendre’n.

El Dr. Peter Anderson, especialista en salut pública i consultor per l’OMS i la Comissió Europea, va llegir la conferència d’obertura. Anderson ha desenvolupat el concepte “petjada de salut” (amb el mateix significat de la petjada de carboni). Va explicar què poden fer els metges per millorar la seva pròpia i així construir la pròpia resiliència, promoure la salut i prevenir malalties.

L’EAPH Conference s’ha centrat en tres aspectes essencials i especialment sensibles: els estudiants de medicina, els canvis en el sistema de salut i la capacitat personal de resiliència i salut dels metges.

Estudiants de Medicina

Els estudiants reben molta pressió durant l’etapa de formació. Han d’afrontar també un examen que definirà els seu futur professional, l’examen MIR.  El alumnes necessiten aprendre a gestionar aquesta pressió i construir aptituds afectives i emocionals per relacionar-se amb l’entorn i els pacients. Així mateix, durant la jornada es van presentar estudis sobre l’efecte dels factors de risc en l’estrès dels estudiants i residents i es van fer propostes de programes per donar-los suport psicològic, promoure l’activitat física i social, canvis en el currículum de les universitats per incorporar aspectes relacionats amb la bona pràctica o eines com ara un web per sensibilitzar-los cap a l’autocura de la pròpia salut. 


Canvis en el sistema de Salut 

La segona part del congrés es va dedicar als canvis en el sistema de salut. La crisi econòmica està afectant els pressupostos dels sistemes sanitaris. Les dificultats econòmiques dels pacients, les condicions de treball dels professionals sanitaris i els seus salaris tenen efectes en  la resiliència dels professionals sanitaris. Les organitzacions han de buscar-hi solucions i també cal ajudar els professionals amb programes per prevenir el burnout entre els professionals. “Doctors sans tindran pacients sans”, va ser una de les idees d’aquesta part de la jornada.

La resiliència personal i salut del metge

En aquesta darrera part es van presentar programes que s’estan implementant arreu d’Europa per ajudar els metges amb problemes d’estrès i altres problemes de salut mental, així com estudis sobre els factors protectors i de risc dels professionals sanitaris, que indiquen la necessitat d’aquests programes. A ressaltar la ponència de la Dra. Debbie Cohen sobre els resultats de la intervenció de suport als metges amb estrès a Gal·les o la de la Dra. Evie Kemp sobre el programa “What’s Up Doc” que du a terme el servei de salut laboral de l’hospital d’Oxford.

El secretari del COMB, Dr. Gustavo Tolchinsky, va presentar les conclusions de la jornada. Tolchinsky va ressaltar el poder de les històries personals per la cura de la salut dels metges, i la importància de disposar d’una xarxa a nivell europeu per compartir les experiències del 
professionals per ajudar a altres companys que no tenen els mitjans adequats o l’experiència. 

Durant la jornada es van presentar els estudis de la Fundació Galatea com “Salut, estils de vida i condicions de treball dels pediatres a Espanya” o l’estudi longitudinal sobre “La salut dels residents a Catalunya”.