Notícies

Situació actual de la COVID-19 persistent a Catalunya

La COVID-19 persistent a Catalunya podria estar infradiagnosticada, segons un nou informe de Salut

El document Situació actual de la COVID-19 persistent a Catalunya. Càrrega estimada, recursos assistencials, experiències internacionals i àrees d'incertesa elaborat per experts compta amb la participació del GCMSC del CoMB i ISglobal 

El Departament de Salut ha publicat un nou informe sobre la prevalença de la COVID-19 persistent a Catalunya en què revisa els recursos assistencials disponibles i proposa una sèrie d'accions amb l'objectiu d'agilitzar l'accés a l'atenció sanitària d'aquelles persones que ho necessitin. El document ha estat elaborat pel Comitè Científic Assessor de la COVID-19 (CCAC), el Grup Col·laboratiu Multidisciplinari de Seguiment Científic de la COVID-19 (GCMSC) i altres professionals de diverses disciplines i institucions. L'informe contempla l'opinió i propostes del col·lectiu de persones afectades per la COVID-19 persistent.

"Hi ha consens que la COVID-19 persistent representa un problema important de salut pública, però la majoria dels països, incloent-hi el nostre, no tenen una resposta coordinada a nivell nacional per a mesurar i gestionar aquesta càrrega", explica Silvia de Sanjosé, investigadora d'ISGlobal, presidenta del GCMSC i coordinadora de l'informe, juntament amb Antoni Sisó, president de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic) i director de recerca del Consorci d'Atenció Primària de Salut Barcelona Esquerra (CAPSBE), i Magda Campins, cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, cap del Grup de Recerca en Epidemiologia i Salut Pública del VHIR investigadora i presidenta de la Comissió de Deontologia del CoMB.

Els autors han revisat què han fet altres països per abordar el problema i reconeixen la gran implicació del sistema sanitari català en la resposta. Així mateix, els experts insten a mantenir i augmentar la sensibilització sobre aquesta patologia, a tots els nivells, i proposen deu accions per millorar, mesurar i gestionar la COVID-19 persistent, com ara reforçar el paper central de l'atenció primària, adoptar un abordatge multidisciplinari, estandaritzar visites i definir criteris, millorar la formació de tots els professionals implicats i escoltar les necessitats de les persones afectades.

El GCMSC és un grup promogut pel Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB), l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació "la Caixa", i amb el suport de l'Associació Catalana de Centres de Recerca (ACER).

Més informació