Notícies

Primera trobada de la Junta del CoMB amb la consellera de Salut

Primera trobada de la Junta del CoMB amb la consellera de Salut

La Junta de Govern del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) i la consellera de Salut, Olga Pané, van mantenir ahir la primera reunió de treball per abordar els principals reptes als quals ha de fer front el sistema sanitari. Des del CoMB, s’han plantejat, entre d’altres, les següents prioritats i s’ha insistit en la necessitat de traduir-les en accions que puguin ser efectives i concretes en el temps. El CoMB ha ofert la seva col·laboració per tal de poder implementar-les. Per la seva banda, la consellera ha coincidit en el diagnòstic i s’ha compromès a aportar propostes de solució i a buscar el màxim consens i la implicació dels professionals.

 

D'esquerra a dreta: Elvira Bisbe, vicepresidenta del CoMB; Montserrat Pérez, cap del gabinet de la consellera de Salut; Jaume Padrós, president del CoMB; Olga Pané, consellera de Salut; i Jaume Sellarès, vicepresident del CoMB

  1. És urgent disposar d’un pla de millora del finançament de la nostra sanitat que inclogui un cronograma d’implementació a curt i mig termini. Cal avaluar de manera sistemàtica els resultats de les polítiques sanitàries.
  2. Anàlisi i planificació de les necessitats de professionals per tal de revertir l’actual  crisi demogràfica. El Departament de Salut ha de disposar d’eines de planificació i capacitat d’incidir en diferents àmbits: des de la necessitat d’estudiants a la necessitat d’especialistes. 
    Aportar solucions a la situació actual dels professionals extracomunitaris. En el cas dels professionals que disposen de titulació d’especialitat en el país d’origen, caldria agilitzar la resposta en el procés de reconeixement. Pel que fa als professionals sense especialitat, assegurar-ne la valoració de coneixements i l’acreditació de la capacitació. 
  3. Promoure i facilitar la participació dels professionals de la salut en la gestió i planificació. Cal afavorir el paper dels professionals en la gestió dels centres de salut, amb autonomia organitzativa, millores de les condicions laborals i reconeixement de la seva funció social. El lideratge professional és clau en la gestió dels equips, millora la implicació, la satisfacció dels professionals i usuaris i també els resultats. Disposar d’eines d’avaluació i anàlisi dels resultats dels centres i equips permet reconèixer i donar valor a les bones pràctiques.
  4. Potenciar i prestigiar l’atenció primària com a eix principal del sistema de salut. Una atenció primària forta, amb autonomia real de gestió i capacitat d’actuar des de la proximitat i la longitudinalitat és garantia de millora de la salut dels ciutadans i del sistema sanitari.
    Calen mesures efectives per a la desburocratització de l’activitat assistencial, impulsant, per exemple, el rol de l’administratiu sanitari i el rol autònom d’altres professionals de la salut. És urgent fer-ho efectiu a tots els àmbits, especialment a l’atenció primària. També és fonamental fer possible la coordinació efectiva i el treball en xarxa de tots els àmbits assistencials.
  5. Disposar d’un pla d’inversió tecnològica i d’innovació a tots els àmbits assistencials per revertir i millorar la situació actual i dotar els professionals de les eines necessàries per facilitar i millorar la seva feina.
  6. Desenvolupament d’una estructura estable i sòlida de salut pública, capaç de donar resposta efectiva a les emergències.
  7. Potenciar models assistencials integrats, amb abordatges multidisciplinaris i amb integració dels serveis sanitaris i socials, tenint en compte també la veu dels professionals.
  8. Potenciar i millorar la docència, la recerca i la innovació, que haurien de ser inherents a la pràctica assistencial i motor de modernització del sistema sanitari.
  9. Vetllar per la seguretat clínica en l’àmbit de la medicina privada. La sanitat privada és també competència del Departament de Salut. Cal assegurar una retribució digna dels professionals, així com regular els centres de salut i la publicitat en aquest àmbit.
  10. Definir un nou contracte social entre professionals, pacients, institucions sanitàries i societat, basat en la corresponsabilitat en la presa de decisions, en el reconeixement i dignificació de la tasca professional, en la millora del sistema sanitari i  en l’òptim coneixement i cura del mateix per part de la societat.