Notícies

VII Jornades d’Orientació per als futurs MIR: consells per escollir especialitat i hospital

La Secció de Metges MIR i Metges Joves del Col·legi va organitzar un any més les Jornades d’Orientació per als futurs MIR. Després de set edicions, les jornades s’han convertit en un dels actes col·legials més esperats i que més assistents reuneix: gairebé 300 nous metges MIR hi acudeixen per resoldre els seus dubtes i neguits al voltant de l’etapa professional que enceten. 
 
L’acte es va dividir en dos parts. En primer lloc, els membres de la Secció van donar als assistents una visió general del marc legal i administratiu de la residència i els van explicar com és el dia d’elecció de plaça i quines són les preguntes que cal plantejar als centres a l’hora d’escollir especialitat. Aquest és, precisament, l’aspecte que més preocupa els futurs MIR. Per això, durant la segona part de l’acte van poder informar-se personalment i de primera mà amb metges residents de diversos hospitals de fins a quatre especialitats diferents. 
 
 
L’experiència d’altres companys que ja han passat per la mateixa situació és una font de confiança i seguretat per als nous residents, que arriben amb “moltes ganes, però amb molts dubtes”. Així ho explica la Dra. Maria Torrens, que forma part dels 110 informadors que van participar en aquesta edició de les jornades. És el seu segon any com a orientadora de Medicina Intensiva i, per a ella, les jornades van ser decisives quan li va tocar triar especialitat: “Encara recordo la persona que em va informar d’UCI. Vaig quedar-ne encantada”. De fet, la gran majoria de futurs residents agraeixen el fet de tenir al seu abast gairebé totes les especialitats en un sol espai. Com diuen la Maria i la Mariona: “És molt útil poder parlar sobre quatre especialitats en dues hores i poder recollir la informació que necessites perquè, a vegades, anem bastant perduts”. Per la Laura, una altra de les assistents a la jornada, el més important ha estat poder conèixer de primera mà el dia a dia dels MIR. “Els residents et poden explicar com viuen la residència, els dubtes que van tenir al principi i com ho veuen ara. Per la meva banda, volia saber coses concretes i molt pràctiques, com les possibilitats laborals de l’especialitat i si és necessari subespecialitzar-se.”
 
Les doctores Jessica Correa i Alba Martín també van participar com a informadores i van donar a conèixer les particularitats de la seva especialitat, Cirurgia Pediàtrica. “Expliquem el que abasta l’especialitat, com es distribueix la residència i quina és la nostra rutina”, apunta la Dra. Martin, que també va respondre molts dubtes dels nous MIR al voltant de les perspectives de futur de l’especialitat o del funcionament del servei al seu hospital
 
 
De fet, la tria del centre és una de les grans qüestions que preocupa els futurs residents. És el cas de l’Alba i la Gabriela, que tenen molt clar que volen fer Medicina Familiar i Comunitària, però dubten d’on fer-la. “M’ha semblat molt útil el full que han preparat els orientadors amb les preguntes que cal fer als hospitals. Era una cosa que volia fer, però no sabia ben bé com, i ara em va molt bé tenir aquesta guia per anar a visitar els centres. També m’anirà molt bé passar per les taules per poder comparar hospitals”, explica Gabriela. Per Anton, un altre dels joves assistents a les jornades, un dels avantatges del torn de taules és “poder fer contactes amb els residents i preguntar-los allò que potser no t’atreviries a preguntar al visitar el servei davant dels adjunts”.
 
Per tal de reforçar la tasca d’orientació, la Secció de Metges MIR i Metges Joves ha preparat i penjat a la pàgina web del CoMB una sèrie de fitxes informatives per cada especialitat, en què els residents n’expliquen en primera persona els aspectes més importants i com és el dia a dia als seus hospitals. A més, a la pàgina web, també s’ha recopilat la informació que cal tenir en compte abans, durant i després de la residència. 
 
Més informació