Notícies

El CCMC presentarà un recurs davant el Tribunal Suprem perquè els metges amb experiència acreditada puguin accedir a l’obtenció del títol d’especialista en Medicina d’Urgències i Emergències encara que no tinguin una altra especialitat

El CCMC presentarà un recurs davant el Tribunal Suprem perquè els metges amb experiència acreditada puguin accedir a l’obtenció del títol d’especialista en Medicina d’Urgències i Emergències encara que no tinguin una altra especialitat

El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) presentarà un recurs contenciós administratiu davant del Tribunal Suprem (TS) perquè es modifiquin alguns dels requisits per accedir a l’obtenció del títol de la nova especialitat de Medicina d’Urgències i Emergències (MUE), previstos al Reial Decret (RD) 610/2024, de 2 de juliol. A través de l’esmentat RD, a més de regular la creació de la nova especialitat de MUE i la formació MIR corresponent, també es van establir les condicions exigibles perquè metges que han estat prestant serveis assistencials en aquest àmbit abans de la creació de l’especialitat puguin optar a través d’una via extraordinària a l’obtenció del títol, en base a la seva experiència i expertesa acreditada en serveis d’urgències hospitalàries o ambulàncies medicalitzades, sempre que ja disposin d’un títol d’especialista.

El CCMC va rebre amb satisfacció la llargament reivindicada creació de l’especialitat MUE, però lamenta que les condicions d’accés al títol exigides a la via extraordinària deixin fora metges que, acumulant una llarga experiència i una vàlua demostrades en l’àmbit de les urgències i emergències, no disposen, però, d’un títol d’especialista. Aquesta circumstància no tan sols posa en risc el futur d’aquests professionals, sinó també la viabilitat de molts serveis d’urgències, que es podrien veure compromesos per manca de recursos humans.

El CCMC considera que el fet de disposar d’un títol d’especialista previ hauria de ser un mèrit a l’hora d’accedir a la via extraordinària per a l’obtenció del títol d’especialista en MUE i no pas un requisit. A criteri de l’entitat que agrupa els quatre col·legis de metges catalans, aquesta exigència, a més de plantejar dubtes sobre la seva legalitat, no està justificada a la pràctica, ja que exclou professionals en actiu amb molts anys d’experiència i coneixement en serveis d’urgències –tant del sector públic com privat- , als quals no s’ofereix cap mena d’opció per demostrar la seva vàlua i capacitats i d’accedir al títol de la nova especialitat.

Quins són els 3 requisits indispensables previstos actualment al RD?

  1. Disposar d’un títol de metge o metgessa especialista en ciències de la salut o estar habilitat per a l’exercici de la medicina general en centres integrats en el Sistema Nacional de Salud, segons estableix al Reial Decret 853/1993, de 4 de juny.
  2. Estar inscrit al Registre estatal de professionals sanitaris (REPS).
  3. Acreditar un exercici professional suficient (consulteu RD) en l’àmbit de les urgències generals i/o emergències en un centre del Registre general de centres, serveis i establiments sanitaris (REGCESS):
    • un centre sanitari catalogat com a hospital (codi C.1.1), públic o privat, amb autorització sanitària d’unitat assistencial d’urgències (codi U.68). Consulta el llistat.
    • en el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) (centre sanitari amb el codi C.2.5.7), amb autorització d’unitat assistencial com a transport sanitari, carretera, aeri, marítim (codi U.100).

Informació més detallada sobre els requisits a:

Professionals del transport sanitari

El recurs que està enllestint el CCMC també apunta cap a un altre requisit nou que ha estat inclòs al RD, segons el qual, a partir d’ara els vehicles de transport sanitari medicalitzats han de comptar sempre amb la presència d’un metge especialista, preferentment en MUE. Fins aquest moment, la normativa que regula el transport sanitari ha previst la presència d’un metge, amb o sense especialitat. Canviar aquest requisit pot deixar molts professionals que durant anys han dut a terme satisfactòriament aquesta funció sense possibilitat de continuar fent-ho i, de nou, posar en risc el seu futur i també la provisió del servei, donada l’evident manca de professionals.

El recurs del CCMC

El CCMC ha recolzat i defensa la nova especialitat de MUE, si bé demanarà en el seu recurs al TS que s’anul·lin aquelles parts dels articles del RD que fan referència a la possessió d’un títol d’especialista com requisit essencial per accedir a la via extraordinària d’obtenció del títol del MUE.

En el supòsit que s’estimés la pretensió del recurs, el CCMC promourà que el Ministeri de Sanitat obri un nou termini de presentació de sol·licituds perquè els professionals actualment exclosos tinguin la possibilitat d’optar a l’obtenció del títol d’especialista en MUE per la via extraordinària.

El CCMC considera que la presentació d’aquest recurs contenciós és una via adequada que contribueix a la protecció del gran nombre de professionals afectats i a la consecució d’una solució definitiva per a tots ells.

Dubtes i consultes

Si teniu algun dubte o consulta sobre els requisits per optar al nou títol creat o sobre el procediment, podeu enviar un correu electrònic a mue.juridica@comb.cat (Assessoria Jurídica del CoMB) indicant el vostre nom, número de col·legiat, motiu de consulta i telèfon de contacte.

Informació relacionada