frederic duran

El CoMB inaugura l’Any Dr. Frederic Duran i Jordà, creador del primer banc de sang modern del món

El Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) va inaugurar, el passat dijous, 10 d’abril, l'Any Doctor Frederic Duran i Jordà (Barcelona, 1905 – Manchester, 1957), amb un acte commemoratiu per reivindicar la figura d’aquest destacat metge que va crear el primer servei de transfusió de sang modern del món.

L’acte inaugural, que va tenir lloc a la Sala d’Actes del Col·legi, s’emmarca en la commemoració del 120è aniversari del naixement del doctor Duran i Jordà i està impulsat pel CoMB amb la col·laboració del Banc de Sang i Teixits de Catalunya.

Les innovadores aportacions de Duran i Jordà, com l'ús de camions refrigerats per enviar sang a transfondre, un nou mètode per facilitar les transfusions i un sistema de captació de donants altruistes, van ser fonamentals per salvar moltes vides al front durant la Guerra Civil.

El seu compromís amb el tractament dels ferits del bàndol republicà el va forçar a exiliar-se al final del conflicte, traslladant-se a Anglaterra, on va ser cridat per organitzar el servei de transfusió de sang militar durant la Segona Guerra Mundial.

L'obra de Duran i Jordà va ser silenciada pel franquisme fins que, el 1997, es va començar a recuperar gràcies a la biografia publicada per Joan Grífols Espés.

Intervencions

Durant l’acte commemoratiu, diversos ponents van destacar diferents aspectes de la trajectòria i context del metge Duran i Jordà.

El director de la Unitat d’Estudis Acadèmics del CoMB, Miquel Bruguera, va donar la benvinguda als assistents ressaltant la contribució del doctorFrederic Duran al món de la medicina: "Hauria d'estar a la llista dels metges catalans més coneguts. Li devem molt".

La metgessa especialista en Hematologia i Hemoteràpia i secretària de la Societat Catalana d’Història de la Medicina, Anna Ester Condins, va oferir una visió històrica de l’evolució de les transfusions de sang.

L’especialista en Hematologia i Hemoteràpia i responsable del Banc de Sang i Teixits, Joan Ramon Grífols, va destacar com, per encàrrec de la Generalitat de Catalunya, Duran i Jordà va crear el Servei de Transfusió de Sang de Barcelona: "Va ser el primer servei de transfusió de sang del món, en el sentit modern de la paraula".

El metge especialista en Anestesiologia i vicepresident de la Fundació Museu Història de la Medicina de Catalunya, Carles Hervás, va recordar la història de l'edifici conegut com a Hospital 18, un hospital de la Barcelona de la Guerra Civil on es feien transfusions de sang.

El metge especialista en Hematologia i Hemoteràpia, del Servei d’Hemoteràpia i Hemostàsia de l’Hospital Clínic Barcelona i comissionat de l’Any Duran i Jordà, Miquel Lozano, va explicar que Duran i Jordà creia que un mètode de transfusió havia de ser aplicable en qualsevol lloc, moment i per qualsevol sanitari: "Va aconseguir-ho amb escreix".

El metge especialista en Medicina Intensiva i membre de la Unitat d’Estudis Acadèmics del CoMB, Genís Carrasco, va donar detalls sobre l'exili de Duran i Jordà, des dels seus inicis a Londres gràcies a l'ajuda de la Creu Roja fins a l'obtenció de la nacionalitat britànica el 1950.

La presidenta del CoMB, Elvira Bisbe, va cloure la vetllada destacant la inspiradora trajectòria del metge Frederic Duran i Jordà i reivindicant continuar el seu llegat.

Amb l’acte inaugural es va donar també el tret de sortida a l'exposició Frederic Duran i Jordà (1905-1957), que es podrà visitar a la Sala d’Exposicions Agustí Pedro Pons del CoMB (planta 0) fins al març del 2026.