Notícies

Premis a l'Excel·lència Professional 2024

Premis a l’Excel·lència Professional 2024: el valor de la bona feina i dels metges referents

El CoMB guardona 51 metges i metgesses i quatre equips assistencials a la gran festa del reconeixement dels valors del professionalisme mèdic

Compromís, integritat o feina ben feta van ser algunes de les paraules que més es van sentir al llarg de la 19a edició de l’acte de lliurament dels Premis a l’Excel·lència Professional del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB), que va tenir lloc dilluns passat, 25 de novembre, a l’Auditori L’Illa de Barcelona. Davant de més de 500 assistents, la institució va reconèixer amb els seus guardons 51 metges i metgesses i quatre equips assistencials de les comarques de Barcelona que han destacat per la seva defensa i posada en pràctica dels valors del professionalisme mèdic: l’altruisme, l’honestedat, el treball en equip i l’excel·lència. 

Els Premis a l’Excel·lència Professional es van lliurar per primera vegada l’any 2004 i, per tant, enguany compleixen 20 anys (dues edicions, les de 2020 i 2021, van quedar suspeses per la pandèmia). Aquests guardons són un reconeixement que s’atorga a metges i metgesses de diferents àmbits assistencials que, al llarg de la seva trajectòria, han destacat per representar valors genuïns i essencials de la professió mèdica. Prop de 950 professionals i un total de 49 equips assistencials han estat guardonats al llarg d’aquests vint anys amb els Premis a l’Excel·lència Professional del CoMB.

Imatge de grup amb tots els guardonats en l'edició 2024

Durant l’acte de lliurament d’aquesta nova edició dels Premis, es va commemorar el mig segle de la posada en marxa del primer pla de vacunació continuada de la població infantil de Barcelona, és a dir, del primer calendari de vacunacions sistemàtiques que es va dur a terme a l’Estat. El metge pediatre, portaveu de l’Associació Espanyola de Vacunologia i expresident de la Societat Catalana de Pediatria, Ferran Moraga-Llop, i la metgessa pediatra a la Unitat de cures intensives pediàtriques de l’Hospital Sant Joan de Déu i membre de la Junta de Govern del CoMB, Iolanda Jordan, van mantenir un diàleg sobre aquesta qüestió. Moraga-Llop va destacar els antecedents històrics de la implantació de les vacunacions a Catalunya, fent esment a destacats metges del segle XIX com Francesc Piguillem i Francesc Vidal Solares, però, molt especialment, a “tres dels principals responsables” de la implantació del calendari vacunal de 1973: Agustí Pumarola Busquets, Francesc Prandi Farrás i Josep Llorens Terol. El doctor Moraga-Llop va destacar “l’èxit fabulós” que suposa haver passat de protegir contra set malalties l’any 1973 fins a dinou en l’actualitat. Per la seva banda, Iolanda Jordan va insistir a destacar que “les vacunes són l’eina més útil” per promoure la salut de la població infantil i va recordar que “Catalunya, històricament, ha confiat en el lideratge de professionals pioners que han esdevingut referents”, com va ser el cas de la creació i implantació del calendari vacunal de Barcelona. 

Els pediatres Iolanda Jordan i Ferran Moraga-Llop 

La vicepresidenta del CoMB, Elvira Bisbe, va intervenir seguidament per recordar que els Premis a l’Excel·lència Professional que atorga el CoMB són “l’acte més bonic de tots el que organitza la corporació”. Aquests guardons, segons Bisbe, són “una oportunitat per expressar l’orgull i l’honor” que suposa per als metges premiar companys i companyes “per la seva feina incansable i per ser referents”. “Gràcies per ser la força que ens recorda que aquesta professió no és només essencial, sinó també és meravellosa”, va concloure.

A continuació, el secretari del CoMB, Gustavo Tolchinsky, va llegir l’acta del plenari de la Junta de Govern on es fa la proclamació dels premis i el president del CoMB, Jaume Padrós, i els vicepresidents, Elvira Bisbe i Jaume Sellarès, van fer entrega dels guardons. Els premis del CoMB distingeixen professionals en sis àmbits diferents: medicina d’atenció hospitalària, medicina d’atenció primària, medicina d’altres àmbits assistencials, recerca biomèdica, educació mèdica i, per últim, humanitats, cooperació i gestió. Així mateix, es concedeixen quatre premis per a equips assistencials, per tal de reconèixer el lideratge i l’excel·lència dels metges que treballen en equip. El lliurament del Premi a l’Excel·lència Professional, en la categoria d’Humanitats, Cooperació i Gestió, al doctor Raúl González, recentment traspassat, va ser rebut amb una emotiva ovació. 

En acabar l’entrega dels premis, va parlar, en nom de tots els guardonats, la responsable del Servei d’Hospitalització a Domicili d’Atenció Intermèdia del Grup Mutuam, Jeanette Mandujano, que va expressar el seu “més profund agraïment” per rebre aquest premi i va afirmar que “la medicina és molt més que una ciència, és un compromís ferm amb la dignitat humana”. “Dedico aquest premi als companys de feina, pel seu suport; als pacients i a les seves famílies, que ens ensenyen diàriament a ser millors professionals, i a la meva família, que m’ha ensenyat a lluitar”, va declarar Mandujano.

Els actors Lluís Solé i Sílvia Bel reciten poemes mentre l'artista Carme Solé-Vendrell pinta en directe

El president del CoMB, Jaume Padrós, va iniciar el seu discurs de cloenda declarant que “aquests guardons premien l’excel·lència entesa com una qualitat superior de les persones, que les fa ser referents per a la resta de companys i un exemple a seguir per als que estan en formació”. Segons Padrós, “el deure moral i ètic de perseguir i conrear aquests valors i aconseguir-ho és, de fet, el veritable reconeixement”. El president del CoMB va insistir en el fet que “necessitem que es rescabali un tractament just de les condicions dels metges, però sobretot que s’escometin canvis profunds en la nostra sanitat”, com els que recull el document 30 mesures per enfortir el sistema de salut. Padrós va reclamar especialment portar a terme dues transformacions principals: “l’ús d’eines objectives i transparents de valoració qualitativa per prendre les millors decisions i el reconeixement de la meritocràcia i de les bones pràctiques”. Jaume Padrós va acabar el seu discurs afirmant: “Cal posar en valor la bona feina que fem, cal continuar liderant la professió per mirar el futur amb optimisme i cal recordar per què ens vam fer metges: per aportar a la societat i als nostres pacients una medicina afectiva i efectiva”. 

La jornada va finalitzar amb el recital de poesia Verb i Art per a la Salut i l’Esperança, durant el qual l’artista Carme Solé-Vendrell va fer una creació pictòrica a l’escenari mentre els actors Sílvia Bel i Lluís Solé recitaven poemes d’autors com Dolors Miquel, Josep Maria de Sagarra, Joan Salvat-Papasseit o William Ernest Henley, entre d’altres. 

Més informació