Notícies

El CoMB lliura les Beques Bada 2024 a deu metges per formar-se en cooperació i fer estades formatives i docents en països de renda baixa

El CoMB lliura les Beques Bada 2024 a deu metges per formar-se en cooperació i fer estades formatives i docents

El lliurament de les beques es va fer durant la Jornada de Cooperació, dedicada a l’atenció sanitària de les persones que arriben a l’Estat espanyol per via marítima a través de la ruta canària

El Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) ha lliurat les Beques José Luís Bada 2024, que, com en edicions anteriors, tenen l’objectiu de promoure la formació mèdica en cooperació. L’acte va tenir lloc el passat 27 de novembre, coincidint amb la celebració de la Jornada anual de Cooperació, que organitza la secció de Metges Cooperants del CoMB i que, en aquesta ocasió, es va dedicar a l’atenció immediata a les persones que arriben a Lanzarote per via marítima i de forma irregular a través de l’Atlàntic, una de les rutes més perilloses i que més vides es cobra any rere any. A la convocatòria de les beques d’enguany, s’hi van presentar 12 sol·licituds, 10 de les quals n’han obtingut finalment alguna.

S’han becat tres metges del CoMB per fer estades docents a Moçambic (on hi aniran dos professionals) i Veneçuela, amb l’objectiu de formar personal local en ecografia clínica a l’atenció primària i malalties infeccioses (VIH), respectivament. També s’han becat dues estades formatives: una a Angola i l’altra a Hospital Trias i Pujol, aquesta darrera adjudicada a un metge procedent de Moçambic. Les Beques Bada també s’atorguen a professionals de països de renda baixa que compten amb l’aval d’un metge col·legiat del CoMB. D’altra banda, també s’han atorgat aquests ajuts a cinc professionals que cursaran el màster en Salut Internacional i Cooperació de la UAB.

Lliurament de les Beques Bada de Cooperació 2024

L’acte de cooperació va comptar amb la metgessa de família i experta en atenció a immigrants, Silvia Moreno, que va pronunciar la conferència La vida en risc: la ruta canària. Què fem?, on va explicar la seva experiència com a facultativa al Centre de Salut Haría de Lanzarote i va destacar els esforços que fan els professionals per tal de millorar els protocols d’atenció. Moreno també va explicar l’impacte personal viscut i les lliçons apreses en els tres anys que ha exercit a l’illa canària. La vicepresidenta de la secció col·legial de Metges Cooperants del CoMB, Ethel Sequeira, va ser l’encarregada de presentar la facultativa. 

La secretària de la secció col·legial de Metges Cooperants, Carme Saperas, va presentar la jornada, i la vicesecretària de la secció, Victòria Fumadó, va lliurar els diplomes acreditatius de les beques als metges i metgesses becats. Finalment, la vicesecretària del CoMB, Elvira Bisbe, va tancar l’acte felicitant els metges i metgesses becats. Bisbe va expressar un emotiu record per al metge cooperant i premi a l’Excel·lència Professional 2024, Raúl González, recentment traspassat. 

31a edició de les Beques Bada 

Les Beques José Luis Bada del CoMB es lliuren des de l'any 1993 i atorguen suport econòmic a metges i metgesses per cursar formació de postgrau o fer estades formatives en l’àmbit de la cooperació internacional. Des de llavors, el CoMB ha destinat a aquestes beques 1.103.384 euros, dels quals se n’han pogut beneficiar 437 metges i metgesses cooperadors. La dotació econòmica total per a aquesta edició ha estat de 25.384 euros i cada becat rebrà una quantitat màxima de 5.000 euros.

Aquest són els professionals que rebran les beques i el tipus de formació o estada formativa que realitzaran:

  • Izar Blázquez Bermejo - Màster en Salut Internacional i Cooperació (UAB)
  • Anna Bosch Queralt - Màster en Salut Internacional i Cooperació (UAB)
  • Bárbara Fontecha Valero - Màster en Salut Internacional i Cooperació (UAB)
  • Karen de Fátima Figueroa Bohórquez - Màster en Salut Internacional i Cooperació (UAB)
  • María García Sánchez - Màster en Salut Internacional i Cooperació (UAB)
  • Josefa Bertran Culla - Estada docent d’Ecografia Clínica a Beira (Moçambic)
  • Manel Enric Llorca Ibáñez - Estada docent d’Ecografia Clínica a Beira (Moçambic)
  • Alexy Inciarte Portillo - Estada docent sobre el VIH a Maracaibo (Veneçuela)
  • Miguel Martínez Lacalzada - Estada formativa a Cubal (Angola)
  • Artur Macuacua - Estada Formativa a l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona

 

Més informació