Notícies

Unitat Integral d’Atenció a la Metgessa per Violència Masclista

El CoMB ofereix acompanyament i formació per combatre la violència contra les dones

El Col·legi posa en marxa una unitat d’atenció integral a les metgesses víctimes de violència masclista

El servei ofereix acompanyament jurídic, psicològic i social en un entorn de confiança

Coincidint amb la celebració del 25-N, Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones, el Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) anuncia la posada en marxa de la nova Unitat Integral d’Atenció a la Metgessa per Violència Masclista, des de la qual un equip de professionals experts ofereix acompanyament, assessorament i suport, tant des del punt de vista jurídic, com psicològic i social, a les metgesses que es trobin en aquesta situació. L’accés a la unitat està operatiu 24 hores al dia a través del telèfon del CoMB: 93 567 88 88.

La Junta del CoMB fa així realitat el compromís (assumit i iniciat en l’anterior mandat) d’oferir a les col·legiades que pateixin situacions de violència masclista un servei d’acompanyament integral i específic i de posar el Col·legi a la seva disposició, tot oferint un espai de confiança i confidencialitat on poden ser escoltades i poden verbalitzar les situacions en les quals es troben immerses. Aquest recurs se suma a dispositius ja existents, com el servei d’atenció permanent de la Generalitat.

L’acompanyament que la Unitat del CoMB ofereix a les metgesses inclou:

  • Orientació jurídica: acompanyament previ a la judicialització de la situació. Advocats experts informen sobre les possibilitats de les quals disposa la dona, incidint en la importància de presentar denúncia contra l’agressor (amb la denúncia, el sistema atorga automàticament a la víctima de violència masclista el dret a assistència jurídica gratuïta).
  • Atenció psicològica: a través de la xarxa de professionals de Fundació Galatea.
  • Atenció social: a través del Programa de Protecció Social (PPS) del CoMB.

 

Proposta formativa de l’IFMiL

D’altra banda, el CoMB també dona resposta a un segon compromís pel que fa a la lluita contra la violència masclista: el de contribuir a la formació i sensibilització de metges i metgesses pel que fa a la detecció i abordatge d’aquestes situacions quan afecten pacients que arriben a les consultes, especialment a l’atenció primària i a les urgències hospitalàries.

Amb aquest objectiu, per encàrrec del CoMB, l’Institut de Formació Mèdica i Lideratge (IFMiL) ha elaborat una píndola formativa que posa a l’abast dels professionals de la salut coneixements i habilitats bàsics que poden ajudar a millorar la seva actuació assistencial davant de situacions de violència masclista. L’elaboració d’aquest material ha comptat amb la col·laboració de cinc professionals (quatre metges/sses i una psicòloga) de diferents àmbits d’atenció que han aportat l’experiència de cinc casos reals viscuts en primera persona a les seves consultes.

 

Informació d’interès: