Notícies

premis excelencia comb

Premis a l’Excel·lència Professional 2023: la festa dels valors de la professió

El CoMB guardona 53 metges i metgesses i quatre equips assistencials amb els premis que reconeixen el seu brillant exercici professional

Més de 500 assistents van omplir l’Auditori AXA de Barcelona, el passat 27 de novembre, amb motiu de l’acte de lliurament dels Premis a l’Excel·lència Professional del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB). En aquesta celebració -l’acte anual més rellevant, solemne i, alhora, emotiu del CoMB- la institució va reconèixer 53 metges i metgesses i quatre equips assistencials de les comarques de Barcelona que han destacat per l’excel·lència, els valors i la qualitat en l’activitat professional.

Els Premis a l’Excel·lència Professional es concedeixen des de 2004 a criteri de jurats constituïts per metges i metgesses de reconegut prestigi i són el reconeixement de la professió mèdica a professionals i equips assistencials que han destacat per una trajectòria exemplar d’exercici de màxima qualitat i per l’enaltiment dels valors que configuren el professionalisme mèdic. Els premis del CoMB destaquen perquè es concedeixen des de la mateixa professió i perquè posen en valor trajectòries basades en l’honestedat, el compromís, l’altruisme, la integritat, la feina ben feta i l’excel·lència. Al llarg de tots aquests anys, s’han premiat prop de 900 professionals i 45 equips.

Els guardons es van lliurar en sis àmbits diferents: medicina d’atenció hospitalària, medicina d’atenció primària, medicina d’altres àmbits assistencials, recerca biomèdica, educació mèdica i, per últim, humanitats, cooperació i gestió. Així mateix, com és habitual, es van concedir quatre premis per a equips assistencials, per tal de reconèixer el lideratge i l’excel·lència dels metges que treballen en equip.

L’acte, que enguany celebrava la seva 18a edició i retia homenatge a la figura del metge Albert Jovell, traspassat fa deu anys, va estar conduït per la periodista Marina Romero. El primer a intervenir fou el vicepresident del CoMB, Jaume Sellarès, qui va inaugurar l’acte de lliurament dels premis i va presentar una taula rodona sobre la figura i el llegat d’Albert Jovell, com a metge i com a malalt –va patir un càncer poc freqüent durant deu anys-, i sobre la seva intensa tasca i contribució en favor de donar valor a l’experiència del pacient. Al debat, hi van intervenir la directora de l’Àrea de Participació i Capacitació de Pacients de l’Hospital de Sant Joan de Déu i vídua del doctor Jovell, Dolors Navarro; el catedràtic de Medicina Interna de la Universitat Autònoma de Barcelona, Miquel Vilardell, i el president de la Societat Catalano-Balear de Cures Pal·liatives, Jordi Trelis. Dolors Navarro va definir el doctor Jovell com a “una persona avançada al seu temps que tenia molt clar que la professió havia de tenir valors al seu ADN”. Miquel Vilardell va destacar que “Jovell era un metge bo i un bon metge, que va saber posar l’afectivitat al centre de l’acte mèdic”. Per la seva banda, Jordi Trelis va explicar com Albert Jovell “va cultivar una esperança que va millorar el seu pronòstic i, malgrat la seva malaltia, sempre tenia una paraula amable per a tothom”.

Seguidament, el president del CoMB, Jaume Padrós, va presentar el lliurament de la primera edició del Premi Higea, que la Junta de Govern del Col·legi de Metges de Barcelona atorga, en una proposta oberta a tota la col·legiació, a una persona que no sigui metge o metgessa però que hagi enaltit i treballat en favor dels valors del professionalisme mèdic. La cap del Departament de Premsa i Mitjans Externs del CoMB i secretària del jurat del Premi Higea, Marta Ciércoles, va revelar el nom de la guardonada d’enguany: la professora de Psicologia de la Universitat de Londres Jenny Firth-Cozens, experta investigadora i divulgadora en el camp de la salut mental i el benestar emocional dels professionals de la salut i col·laboradora del programa PAIMM des dels seus inicis. La professora Firth-Cozens va fer una breu intervenció en vídeo on va agrair aquest guardó.

La vicepresidenta del CoMB, Elvira Bisbe, va intervenir seguidament per recordar que els Premis a l’Excel·lència Professional que atorga el CoMB són “l’expressió de l’agraïment a la dedicació, la bona disposició i l’exemple permanent que donen tots els guardonats”. Aquests premis, va recordar Bisbe, “els atorguen els propis companys, que veuen els premiats com a referents d’allò tangible i intangible de la professió”.

A continuació, el secretari del CoMB, Gustavo Tolchinsky, va llegir l’acta del plenari de la Junta de Govern que ratifica els premiats i Jaume Padrós, Elvira Bisbe i Jaume Sellarès van fer entrega dels guardons. En acabar el lliurament, va parlar, en nom de tots els guardonats, el neurocirurgià de l’Hospital de Bellvitge Andreu Gabarrós, qui va expressar el seu agraïment per rebre aquest premi. “La cordialitat, l’empatia i la compassió són inherents a la condició de metge i la bata no ens fa més grans ni més importants: és el compromís amb els pacients i amb la societat el que ens honora com a professionals”, va afirmar Gabarrós.

El president del CoMB, Jaume Padrós, va iniciar el seu discurs de cloenda declarant que “l’essència dels Premis a l’Excel·lència Professional del CoMB rau en la independència dels jurats” i, en aquest sentit, va felicitar els metges i metgesses guardonats: “Feu la feina ben feta i els vostres companys consideren que la feu de manera excel·lent”. Padrós va tenir un moment per recordar els professionals que van emmalaltir o que van perdre la vida a causa de la COVID-19 i va afirmar que “sense el sacrifici dels metges i metgesses no s’hauria pogut mantenir la qualitat del sistema sanitari en aquests temps d’incertesa, ja que la professió ho ha donat tot”. El president del CoMB va insistir que calen “canvis profunds i grans consensos que han de constituir el full de ruta per impulsar un pacte nacional que garanteixi el futur del nostre sistema sanitari”, amb una menció a la “feina que ja està feta” i plasmada en documents com les conclusions del III Congrés de la Professió Mèdica de Girona (Declaració de Girona) i el document 30 mesures per enfortir el sistema de salut, elaborat per un comitè d’experts després de la primera onada de la pandèmia. Padrós va acabar el seu discurs demanant “fer l’exercici de preguntar-nos per què ens vam fer metges” i amb la petició de “continuar liderant, seguir sent compromesos i humanistes, perquè això és el que espera la societat de nosaltres”.

Per finalitzar l’acte, el duo Intermezzo va oferir una emotiva actuació musical en directe, en la qual va interpretar unes melodies a piano i violoncel.

Información relacionada: