L’assaig està prologat per Pius-Ramon Tragan, monjo de Montserrat deixeble de Bonaventura Ubach, doctor en exegesi bíblica i especialista en els orígens del cristianisme i l’evangeli de Sant Joan; un intel·lectual de renom que presenta una obra que cal situar entre la filosofia i l’ètica, amb un discurs que probablement no comparteix, però expressa tothora el respecte a l’opinió de l’autor.
El Dr. Vila-Abadal exposa en el preàmbul que intenta raonar l’origen del bé i del mal en el marc de l’actual deïficació de la naturalesa i la seva relació amb l’home i la seva llibertat. Aquesta és l’essència d’una obra que ens situa a la natura i ens diu que els béns i els mals ens venen d’ella mateixa. Considera que les diverses religions no aporten explicacions congruents al bé i al mal.
L’assaig tracta el lliure albir, la llibertat, la influència de l’entorn, la consciència i evolució mental, i del que rebem de la naturalesa. Entre els seus plantejaments destaca l’ètica, de la què afirma que ens eleva a la major dignitat humana.
Aquest és un llibre que ofereix una altra visió de l’existència i convida a la reflexió des d’una perspectiva naturalista, allunyada de les teosofies i de les habituals complexitats dels discursos filosòfics.