Aquest és un llibre breu, estructurat en nou capítols precedits d’un pròleg que ens adverteix que el protagonista és un metge jove, implicat en la gestió de l’Atenció Primària al final de la pandèmia de la COVID-19. També que tota semblança amb fets reals són mera coincidència.
L’acció figurada esdevé massa real i el lector intueix que tant els fets que s’hi narren com les anècdotes que els acompanyen, són molt versemblants i podrien succeir en qualsevol lloc d’un país com el nostre. De cap manera voldria pensar en experiències autobiogràfiques, que altres podrien suposar. Si algú vol conèixer la biografia de l’autor, pot trobar-la sota aquestes línies.
El protagonista, després d’una estada professional a Irlanda, torna al seu país per a dirigir un equip d’Atenció Primària. Ens en descriu l’ambient laboral, l’estructura funcional, l’equip directiu, les característiques de l’empresa... Una governança jeràrquica, piramidal i rígida, funcionarial, du al lector a tot un seguit de situacions kafkianes pròpies de sistemes antics.
Especialment interessant és el capítol novè, dedicat al futur de l’Atenció Primària, on desgrana sis punts clau per reformar de dalt cap a baix els serveis de salut d’aquest país imaginari, per a integrar-lo al segle XXI.