Notícies

El Col·legi de Metges de Barcelona dedica l'any 2013 a la Dra. Dolors Aleu i Riera

Amb motiu de l’Any Dra. Dolors Aleu i Riera (1857-1913), el COMB obrirà una reflexió sobre la situació professional de la dona metge al nostre país

Barcelona, 2 d’abril de 2013.- El Col·legi de Metges de Barcelona (COMB) convoca un acte institucional per presentar l’Any Dra. Dolors Aleu i Riera (1857-1913). El COMB dedica l’any 2013 a la doctora Dolors Aleu i Riera, la primera dona que va exercir com a metgessa a Catalunya, amb la finalitat de fer una reflexió sobre la situació professional de la dona metge al nostre país i sobre el que ha suposat la feminització progressiva de la professió. La presentació de l’Any Dra. Dolors Aleu i Riera tindrà lloc el proper dijous, dia 4 d’abril, a les 19,30 hores, a la Sala d’Actes de l’edifici col·legial (Passeig de la Bonanova, 47). 

Miquel Vilardell, president del COMB, inaugurarà la sessió. Miquel Bruguera, expresident del COMB i director de la Unitat d’Estudis Acadèmics de la institució col·legial, i Edelmira Domènech, comissionada de l’Any Dra. Dolors Aleu i Riera, glossaran la figura de la doctora Aleu i presentaran el programa d’actes.

Dolors Aleu i Riera (Barcelona, 1857-1913) va ser una de les primeres dones que va estudiar la carrera de metge a l’antiga Facultat de Medicina de Barcelona. Les altres pioneres que estudiaren medicina a finals del segle xix a Barcelona són Martina Castells –que obtingué el títol tres dies després que Dolors Aleu, i que morí prematurament abans de poder exercir– i Maria Helena Maseras –que es llicencià el mateix any però que no es doctorà mai i, després, es dedicà a l’ensenyament–. La doctora Aleu és la primera dona que treballà com a metgessa a Catalunya i, amb l’especialització de Ginecologia i Medicina Infantil, va exercir la seva professió amb molt d’èxit durant 25 anys.  

La doctora Dolors Aleu i Riera és qui obre la porta dels estudis de medicina a les dones. Ella i les altres pioneres, com les doctores Castells i Maseras, aconsegueixen que s’eliminin les traves legals que impedeixen l’accés de les dones a la professió mèdica. Amb la Reial Ordre del Ministeri d’Instrucció Pública del 1910 es permet l’accés de la dona a la Universitat espanyola en igualtat de condicions que els homes. Dolors Aleu assumeix la seva lluita per accedir al grau de doctora en Medicina perquè està convençuda que la impossibilitat d’accedir-hi és una injustícia social contra les dones i així ho explica en la seva tesi.  

Segons explica Miquel Bruguera, expresident del COMB i director de la Unitat d’Estudis Acadèmics del COMB: “Dedicar l’any 2013 a la doctora Aleu, coincidint amb el centenari de la seva mort, representa per al COMB l’oportunitat de fer, durant aquest any, una reflexió sobre la situació professional de la dona metge al nostre país. Volem examinar en quins camps hem fet progressos i en quins, encara, s’han de canviar coses perquè la situació professional de les metgesses que exerceixen aquesta professió sigui satisfactòria.” 

Vegeu una biografia completa i material gràfic sobre la doctora Aleu a la Galeria de Metges Catalans, una pàgina web del COMB dedicada a la memòria de metges catalans destacats per la seva trajectòria professional. 

Des de l’any 1997, el Col·legi de Metges de Barcelona promou la celebració d’homenatges en memòria de metges que van exercir una gran influència professional i social en el seu temps i les contribucions dels quals són encara vigents o són l’origen de molts coneixements actuals en el camp de la Medicina. 

Exposició “Caricatures de Metges”

Després de la presentació dels actes de l’Any de la Dra. Dolors Aleu i Riera, el COMB inaugurarà l’exposició Caricatures de Metges. Alfons Zarzoso, conservador del Museu d’Història de la Medicina a Catalunya, presentarà la mostra, que aplega més de 300 caricatures de metges al llarg de 100 anys. Podeu consultar una part del contingut de l’exposició a la Nadala que el COMB va publicar el passat desembre. L’exposició romandrà oberta al públic a l’espai Pedro i Pons de l’edifici col·legial (Passeig de la Bonanova, 47), de 9 a 20 hores, fins a l’octubre de 2013.