Notícies

El GCMSC recomana l'administració de vacunes ARNm per a la COVID-19 en menors de 12 anys i en confirma la seguretat en aquest grup d'edat

El GCMSC recomana l'administració de vacunes ARNm per a la COVID-19 en menors de 12 anys i en confirma la seguretat en aquest grup d'edat

L'anàlisi realitzada mostra els beneficis de les vacunes per prevenir la malaltia aguda, la persistent i les conseqüències més greus de la COVID-19 en pediatria

La vacunació de la població pediàtrica amb vacunes de la COVID-19 basades en ARNm és segura i recomanable. Així ho indica el Grup Col·laboratiu Multidisciplinari per al Seguiment Científic de la COVID-19 (GCMSC), impulsat per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i el Col·legi de Metges de Barcelona (COMB), al seu darrer document d'anàlisi titulat Risc de miocarditis i pericarditis en la infància i l'adolescència en el context de la vacunació de la COVID-19 amb vacunes ARNm.

Després de fer una anàlisi exhaustiva de l'evidència científica publicada fins al moment, el grup d'expertes i experts ha valorat la baixa incidència de miocarditis i/o pericarditis associada a les vacunacions en nens i nenes de menys de 12 anys (la incidència acumulada s'ha estimat en un màxim de 5 casos/1.000.000 nens vacunats), l'aparent baixa gravetat dels casos quan es donen, la dosi proporcionalment inferior per a aquest grup d'edat (una tercera part de la que s'administra en adolescents o adults) i el benefici de les vacunes per prevenir la malaltia aguda, la persistent i les conseqüències més greus de la COVID-19 en pediatria, com la síndrome inflamatòria multisistèmica en nens (MIS-C, per les sigles en anglès).

La miocarditis és una inflamació del múscul del cor que sovint s'associa a algunes infeccions virals aparentment benignes i que pot comportar l'aparició de símptomes de gravetat. Aquesta complicació, típica en joves i adults joves (sobretot homes), pot aparèixer a resultes d'un episodi de COVID-19 en aquest grup d'edat. Els problemes cardíacs també poden aparèixer en el context del MIS-C, una de les complicacions més temudes i específiques de l'edat pediàtrica després d'una infecció per SARS-CoV-2.

La recomanació del GCMSC —en línia amb la dels Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC) americans, l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) i altres grups de professionals— adquireix una rellevància especial en l'actual context en què els menors de 12 anys han estat, durant moltes setmanes, el grup amb la incidència acumulada més alta de totes les edats. El balanç risc/benefici es decanta a favor del benefici, tal com s'ha demostrat amb el grup d'adolescents.

"De totes maneres, caldrà mantenir una bona farmacovigilància per a aquest grup d'edat, i educar i conscienciar la societat civil perquè sigui capaç d'identificar els símptomes associats amb la miocarditis i, en cas que es donessin, pugui consultar-ho ràpidament amb metges de família i pediatres”, ha explicat Quique Bassat, pediatre, secretari del GCMSC, i investigador ICREA a ISGlobal, centre impulsat per la Fundació ”la Caixa”. "No obstant, el missatge més rellevant és que, en aquest grup d'edat, el risc de miocarditis post vacunal és mínim i, en tot cas, menor a l'associat a la infecció natural per SARS-CoV-2".

Grup Col·laboratiu Multidisciplinari per al Seguiment Científic de la COVID-19 (GCMSC)

El GCMSC és un grup promogut per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació ”la Caixa”, i el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (CoMB), amb el suport de l'Associació Catalana de Centres de Investigació (ACER). Les persones que signen el document d'anàlisi són Quique Bassat, Julià Blanco, Adelaida Sarukhan, Magda Campins, Robert Guerri, Carles Brotons, Juana Díez, Mireia Sans, Josep M. Miró i Sílvia de Sanjosé. El grup ha comptat amb el suport específic d’Antoni Soriano Arandes (Hospital Universitari Vall d'Hebron, Barcelona) i Glòria Cereza (Centre de Farmacovigilància de Catalunya), i amb el suport addicional d’Antoni Plasència i Josep M. Antó.

Més informació