Notícies

acte osona

La professió mèdica d’Osona celebra la 31a Festivitat de Sant Cosme i Sant Damià a Vic

La professió mèdica d’Osona va celebrar el passat divendres, 29 de setembre, la Festivitat de Sant Cosme i Sant Damià amb el tradicional acte acadèmic i cultural que organitzen la Junta Comarcal d’Osona del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) i l’Agrupació de Ciències Mèdiques d’Osona (ACMO). L’acte professional va tenir lloc al Paranimf de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i en el seu transcurs es va fer el lliurament dels Premis Sanitat Osona 2023. Aquests guardons reconeixen els millors treballs de recerca desenvolupats durant l’any per professionals que viuen o treballen a la comarca, en diferents categories.

L’ACMO també va donar a conèixer el nom de la persona guanyadora de la XXIV Beca d’Investigació d’Osona i, per la seva banda, l’Institut de Recerca i Innovació en Ciències de la Vida i de la Salut a la Catalunya Central (IRIS CC), va lliurar el XXIV Ajut Consultori Bayés en Ciències de la Salut.

La jornada va comptar amb la conferència del degà de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, Roberto Elosua, que va reflexionar sobre els reptes en la formació dels professionals de la salut al territori.

Els professionals premiats enguany són:

Premi en la categoria de treballs inèdits: Joan Deniel Rosanas, metge especialista en Medicina Familiar i Comunitària de l’Institut Català de la Salut–Catalunya Central, i l’equip format per Jordi Prat Quinzaños, Pere Roura Poch, Maria Àngels Capdevila i Víctor Farré Guerrero, pel treball Tendencia y evolución del perfil lipídico en una cohorte de población con hiper colesterolemia severa y su asociación con factores de riesgo cardiovascular (frcv) en la población de Osona (Cataluña), 2009–2022.

Premi en la categoria de treballs publicats: Cristina Muñoz Pindado, metgessa especialista en Medicina Familiar i Comunitària del CAP Manlleu, i l’equip format per Edwin Muñoz Herrera, Verònica Arribas Peña, Pere Roura Poch, Fernando Ruiz Mori, Sara Sánchez Belmonte, Betlem Mateu Carralero, Maria Callís Privat, Anna Maria Darnés Surroca, Isabel Casademunt Codina, Juan Serra Batlle i Núria Roger Casals, pel treball Implementación del método simplificado Apnealink™Air® por médicos de atención primaria para el diagnóstico del síndrome de apnea-hipopnea durante el sueño.

Premi en la categoria de treballs de recerca sobre el càncer: Nadia Espejo Herrera, metgessa especialista en Anatomia Patològica del Consorci Hospitalari de Vic, i l’equip format per Emilia Gabriela Sardo, Raül Guerrero López, José Luis Molinero Polo, Daniel Badia Jobal, Esther Díaz Gómez, José Luis Cirella, Maria Alejo Sánchez, pel treball Concordança dels resultats de l’índex sinktm (size, nodal status, ki67 índex) i les categories de risc de prosigna® en pacients amb càncer de mama estrògens positius/her2 negatius.

Premi ex aequo en la categoria de treballs de finals de grau sobre càncer:

  • Irene Gallego Antón, graduada en Medicina per la UVic-UCC, pel treball Histopathologlcal characterisation of patients with endometrial cancer in Osona; a retrospective study of overall and disease-free survival.
  • Laia Comas Sánchez, graduada en Medicina per la UVic-UCC, pel treball Incidence and characterization of skin cancer in the Bages and Moianès regions.
  • Miranda Muñoz Martín, graduada en Medicina per la UVic-UCC, pel treball Survival analysis of an open cohort of patients who have been diagnosed with and treated for breast cancer.

Premi en la categoria de treballs de recerca de la Borsa de formació per als residents: Oleksandr Yashchenko Ganzha, metge resident en Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia del Consorci Hospitalari de Vic, i l’equip format per Jordi Villalba, Marc Arimany, Natalia Arriaga, Estel·la Trias, Gemma Álvarez i Jesús Narváez, pel treball Anàlisis cinemàtic de la marxa en pacients intervinguts de pròtesis total de genoll (PTG) amb sistema posteroestabilizat i sistema de medial pivot.

Accèssit en la categoria de treballs de recerca de la Borsa de formació per als residents: Tània Cosp Goma, metgessa resident en Pediatria del Consorci Hospitalari de Vic, i l’equip format per Meritxell Torrabias, Jacint Altimiras, Marta Rodríguez, Montse Ruiz, Maria Viñolas, Neus Roca i Estel Castany, pel treball Experiència amb un programa de càlcul automàtic pel tractament de la cetoacidosi diabètica.

Premi en la categoria de casos clínics de la Borsa de formació per als residents: Pablo Viñuales Navarro, metge resident en Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia del Consorci Hospitalari de Vic, i l’equip format per Jordi Zafra, Paola Andrea Hortua, Ramon Clos i Jordi Villalba, pel treball Osteomielitis d’húmer en un pacient amb drepanocitosis.

XXIV Beca d’investigació de l’Agrupació de Ciències Mèdiques d’Osona: Matilde Barneto Soto, metgessa especialista en Geriatria de la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, i l’equip format per Joan Espaulella Panicot i Ramona Nicoleta Sandu, pel treball Pràctiques de valor: Atenció centrada en el pacient amb demència.

XXIV Ajut Consultori Bayés en Ciències de la Salut: Queralt Miró Catalina, tècnica de salut i recerca de l’Institut Català de la Salut– Catalunya Central pel projecte de tesi doctoral Validació i avaluació de l’impacte de la intel·ligència artificial per la lectura de radiografies de tòrax.

Accèssit al XXIV Ajut Consultori Bayés en Ciències de la Salut: Matilde Barneto Soto, metgessa especialista en Geriatria de la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic pel projecte de tesi doctoral Pacients amb demència: atenció centrada en la persona i compartida.